pondelok 27. januára 2014

Psychologická dráma Električka zvaná túžba v repertoári Divadla LAB

elektricka.jpg
Študentské Divadlo LAB si pripravilo do nového roka naozaj náročnú úlohu - zinscenovať brilantnú psychologickú drámu z pera Tenesseeho Williamsa, Električka zvaná túžba, ktorá je známa svojimi majstrovskými dialógmi a vypätými scénami so širokou paletou predvedených emócií. A ako si s ňou poslucháči VŠMU poradili?

Električka zvaná túžba (pôvodne A Streetcar Named Desire) je najznámejšou a najúspešnejšou hrou z pera dramatika Tenesseeho Williamsa z roku 1947. Zobrazuje konflikt medzi "aristokratkou" Blanche a prízemným manželom jej sestry Stanleym, ktorý postupne vygraduje do tragického konca. Hra rieši konflikt medzi ilúziou prechádzajúcou v sebaklam a realizmom prechádzajúcim v prízemnosť. A realizmus v tomto boji nakoniec vyhráva.


Náročnú jednoaktovku si vzal pod svoje krídla profesor Emil Horváth a poslucháči piateho ročníka herectva na VŠMU. V úlohe psychicky chorej Blanche sa predstavila Marta Maťová, ktorá si v tejto náročnej postave svojím skvelým výkonom "ukradla" takmer celú hru pre seba, avšak kvalitné výkony predviedli aj ostatní herci - najmä Matúš Kvietik v úlohe surového a násilného "Poliaka" Stanleyho Kowalskeho a Cyril Žolnír v úlohe Mitcha. Postavu Stelly v čase nami navštívenej druhej premiéry si zahrala Michaela Čilíková, ktorej výkon bol oproti ostatným o čosi menej výrazný.

Prvá polovica hry sa na efektívne vyriešenom javisku rozbieha pomaly, zobrazuje vzájomné oťukávanie a záujem skĺbiť dva zdanlivo neskĺbitelné svety/sociálne vrstvy, mnohokrát i s vtipnými situáciami, vďaka ktorým by mohla byť hra miestami aj groteska. Po druhej polke však nastáva obrat - na humor už nie je miesto, konflikt stupňuje a hra naplno prejaví svoju dramatickú povahu, ktorá nenechá diváka vydýchnuť. Nastáva nevyhnutný koniec, ktorý je prehrou slabších v súboji so silnejšími a tí, ktorí sa odmietajú podriadiť väčšine, budú spoločnosťou zmietnutí ako zrnko prachu. A to je odkaz tohto mocenského súboja mačky s myšou interpretovateľný, bohužiaľ, na každú dobu.
Ak ste nestihli dve premiéry, ktoré sa konali 20. a 21. januára, ďalšie predstavenie v prvej repríze si môžete pozrieť v Divadle Lab 11. februára 2014 o 19.00.

Foto: Ctibor Bachratý


1 komentár: