pondelok 21. októbra 2013

The Farm - najstaršia hippie komunita stále žije













Americkí hippies dnes ostávajú v povedomí ľudí väčšinou už len v nostalgických spomienkach na 60. a 70. roky a spájajú sa predovšetkým s mestom San Francisco, ktoré im poskytlo zázemie, no postupne sa stalo už len akýmsi východiskovým bodom, z ktorého hippies postupne odchádzali a začali sa usádzať na pokojnejších miestach. Jedným takým je aj THE FARM, 1 700-akrové územie nachádzajúce sa pri mestečku Summertown v Tennessee, ktoré je dnes najstaršou hippie komunitou na svete.

Farma vznikla v roku 1971 a fungovala na princípoch tolerancie, absolútne žiadneho násilia a rešpektu k planéte. Založil ju Stephen Gaskin, ktorý spolu s 320 hipisákmi zo San Francisca putoval po USA v minibusoch a dodávkach a hľadal miesto, kde by sa mohli usídliť. Voľba napokon padla na Tennessee. 

Hippies boli známi hlavne odmietaním zaužívaných inštitúcií, kritikou hodnôt strednej vrstvy, odporom k nukleárnym zbraniam či k vojne vo Vietname a zastávali sexuálnu slobodu.
Takisto nejedli mäso, propagovali užívanie psychedelických drog, ktoré im mali rozširovať vedomie, no a v neposlednej rade vytváraním spomínaných komunít, v ktorých sa venovali alternatívnemu umeniu, na nástrojoch hrali folk a psychedelický rock, ktorými vyjadrovali svoje postoje. Toto všetko sa dialo aj na Farme, kde žili i sestry Mundové, ktoré sa tam narodili, a o tom, aké to bolo vyrastať v prostredí, v ktorom neviete absolútne nič o televízii, pop kultúre, mäse, či všeobecne zaužívanom kulte krásy, natočili dokument American Commune. Dokument taktiež zachytáva, ako sa menila Farma od 70. rokov až po dnešok.

Sestry Mundové počas detstva na Farme a dnes

Dnes žije na Farme 160 ľudí, v 80. tych rokoch ich bolo až 1500. A od minulosti sa Farma v mnohom zmenila. Dnes si obyvatelia zakladajú, viac než na slobode, voľnej láske či drogách, na ekologickom spôsobe života, ktorý sa tu odzrkadľuje na každom mieste. Ako hovorí hovorca komunity Douglas Stevenson: "Nemusíte žiť v chatrčiach a chodiť nahí, aby ste viedli alternatívny spôsob života."
V minulosti nedržal nikto vlastné peniaze, všetko bolo založené na kolektívnom vlastníctve. Dnes sa kolektívne vlastnia jedine domy, za ostatné živobytie sa obyvatelia starajú sami a jednotlivo.

Dnešní obyvatelia Farmy











Silné proekologické cítenie vyústilo do založenia The Farm´s EcoVillage Training Center, ktorá sa ako miestna inštitúcia stará o solárnu energiu, bio palivá a eco-friendly materiály, ktoré sa dajú zaobstarať na mieste a slúžia na lokálnu výstavbu. Farma má vlastné podniky, ktoré slúžia obyvateľom - sú tu obchodíky, pekáreň, či sójová farma, kde sa vyrába sójové mlieko či zmrzlina. Nájdeme tu aj školu alebo ambulanciu, takisto tu fungujú jednotlivé tímy ľudí, ktoré majú na starosti pestovanie, komposty, elektriku a pod.  Miesto na zhromažďovanie sa nazýva Dóm, ktorý je k dispozícii pre rôzne pikniky, koncerty či prednášky.

Dóm














Meditačná miestnosť














Miestny obchod















A koľko výjdu náklady na život na Farme? Na pokrytie mesačných výdavkov vám bude stačiť sto dolárov. Tí, ktorí by sa radi stali obyvateľmi tejto komunity, ju môžu prísť navštíviť počas Zážitkového víkendu na Farme (Farm´s Experience Weekend), ktorý sa koná dvakrát do roka, kde sa môžte pozrieť na fungovanie, funkcie a pravidlá, ktoré sa tu vyvinuli za posledných vyše štyridsať rokov. 
Oproti nášmu konzumnému svetu sa tento spôsob života javí mnohokrát ako veľmi lákavý, no zaradiť sa doň nemusí byť vždy ľahké. Čo vravíte, trúfli by ste si a láka vás žiť v komunite?

Info o dokumente American Commune:

Info o Farme:

Kde to začalo

The Haight Ashbury District - San Francisco
Časť San Francisca, ktoré bolo centrom pre hnutie hippies v 60.tych rokoch.






































Sausalito - San Francisco
Časť San Francisca pri rieke, kde v početných hausbótoch bývali rôzne komunity, medzi nimi i hippies. Niektorí tu žijú dodnes.






















Niektoré z ďalších hippie komunít na svete:

Nimbin - Austrália
Dedinka v Novom Južnom Welse, ktorá je známa svojím proenviromentálnym, alternatívnym spôsobom života s uctievaním marihuany, ktorej sú tu venované i dva festivaly.












Christiania - Dánsko
Komunita, ktorú netreba nikomu predstavovať - pokladá sa za samostatný národ s vlastnou menou, žijúca hlavne zo vstupného od turistov, z koncertov, podujatí a pod.
Goa - India
Skupinka portugalských hippies sa rozhodla v 60-tych rokov uniknúť a nájsť samých seba v Indii. Zamilovali si Gou, ktorá je dodnes obľúbeným centrom pre hippies z rôznych kútov sveta.  












Chefchaouen - Maroko
Modré domy, hory v pozadí a všadeprítomná vôňa zelenej rastlinky - Chefchaouen si v minulosti hippies zvolili za svoje centrum a ich vplyv je cítiť dodnes.













El Bolson - Argentína
Komunita hippies, ktorá sa sem nasťahovala v 70. rokoch, taktiež funguje na ekologických princípoch a tolerantnosti.
















Zdroj a foto: wilderutopia.com, dailymail.co.uk, hollywoodreporter.com, prweb.com, beckylaine.blogspot.com, flickr.com, blogs.wsj.com

1 komentár:

  1. Život na farme je úžasný. Sama tam už nejaký ten rok žijem, tak viem, o čom hovorím. Peňazí tú človek potrebuje menej, ale za to je od rána do večera na nohách, takže je to niekedy dosť náročné. Chováme králiky, sliepky, ošípané a kozy. Všetkým musím dať každý deň kŕmenie , vodu a raz za týždeň vykydat.

    OdpovedaťOdstrániť