utorok 29. októbra 2013

Krásne historické kiná, ktoré fungujú dodnes













Na svete sú ešte stále kiná, ktoré nie sú ako zo šablóny neosobných multiplexov a pozeranie filmov je v nich skvelým zážitkom s pridanou hodnotou, pričom nemusia mať ani najkvalitnejší obraz a zvuk. Tie najkrajšie a najstaršie kiná sa pochopiteľne nachádzajú v USA, keďže práve v Pittsburghu sa v roku 1905 otvorilo prvé kino na svete. A mnoho z nich funguje dodnes. 
 
Najkrajšie historické kiná v Spojených štátoch:

The Orinda Theatre - Orinda, Kalifornia 

Interiér kina Orinda














Toto krásne kino postavil v roku 1941 filmový priekopník Donald Rheem, no v roku 1984 bolo takmer zničené. Nakoniec sa ho podarilo zachrániť a dostalo aj navyše ďalšie dve sály. V plnej svojej kráse sa tak znovu otvorilo v roku 1989.

Kino Orinda zvonka



The Lensic - Santa Fe, Nové Mexiko

Interiér Lensicu















Toto kino s veľkolepým interiérom bolo postavené v španielskom renesančnom štýle a vzniklo v roku 1931. V osemdesiatych rokoch bolo zatvorené a podstúpilo renováciu. Otvorilo sa vo veľkom štýle v roku 2001 a odvtedy ponúka nielen nové filmy, klasiku a indie diela, ale stalo sa z neho aj akési umelecké centrum s divadlom, tanečnými či hudobnými predstaveniami.

Exteriér kina Lensic













The Grand Lake Theatre - Oakland, Kalifornia

Veľkolepá sála kina Grand Lake













Dejiny kina sa tradujú od roku 1926, kedy bolo postavené na premietanie tichých filmov a vaudevillov. Neskôr sa preorientovalo už len na filmy čisto zvukové. Interiér v štýle art deco obsahuje kryštálové lustre, mozaiky a klasické fresky. V osemdesiatych rokoch k nemu pristavali ďalšie dve sály v podobnom štýle.

Tradičné nápisy predstavení na kine Grand Lake
















Heights Theatre - Columbia Heights, Minnesota

Farebné vnútro kina Heights













Toto statočné kino, postavené v roku 1926, prežilo tri veľké požiare, tornádo i bombardovanie. V roku 1998 si zaslúžilo renováciu a dnes premieta klasické, nezávislé, cudzokrajné a artové filmy.

Budova kina Heights
















The Alabama Theatre - Birmingham, Alabama

Nádherný interiér kina Alabama















Naozaj pyšní môžu byť na svoje kino obyvatelia mesta Birmingham v Alabame. Bolo postavné v roku 1927 na premietanie tichých filmov s   2 500 sedadlami. Dnes sa v ňom premietajú filmové klasiky, uskutočňujú koncerty a stále sa v ňom nachádza jeho preslávený organ "The Mighty Wulitzer".

Slávny organ kina Alabama
















The Palace - Albany, New York

Vyzdobený interiér kina Palace













Ďalšie kino, ktoré pamätá časy, keď diváci chodili na filmy vo svojich najlepších šatách, bolo postavené v roku 1931 a dnes patrí k národným pamiatkam. Po rekonštrukcii v roku 2003 sa zmenilo na kultúrne centrum, kde okrem klasických filmov môžte skočiť na koncert, divadelné predstavenie, alebo si v ňom zriadiť napríklad aj svadbu.

Tehlová budova kina Palace
















The Avalon Theatre - Catalina Island, Kalifornia

Zaujímavá sála kina Avalon















Klasické kino, len na skok od Los Angeles, bolo postavené v roku 1929 v štýle art deco. Usporiadavali sa v ňom aj prvé stand-upy. 

Mohutná budova kina Avalon

















Niektoré z historických kín v Európe:

The Rex - Berkhamsted, Veľká Británia

Slávnostný interiér kina Rex














Toto krásne art-deco kino sa otvorilo v roku 1938 a patrilo ku kinám z najostrejším obrazom a najpohodlnejšími sedadlami široko-ďaleko. V roku 1988 bolo zrenovované a nájdete v ňom bohatý program aktuálnych filmov.

Nenápadný exteriér kina Rex















Tuschinski Theatre - Amsterdam, Holandsko

Vstupná hala kina Tuschinski













Aj Amsterdam sa môže pýšiť jedným z najkrajších kín na svete. V roku 1921 ho postavil židovský krajčír Abraham Tuschinski z Poľska, ktorý sa nakoniec presadil v Amsterdame ako staviteľ kín. Malo kapacitu vyše 2000 divákov, miesto pre orchester a balkóny. Dnes patrí k najnavštevovanejším pamiatkam v Amsterdame, stále však premieta filmy.

Sála kina Tuschinski















La Pagode - Paríž, Francúzsko

Historická kinosála v La Pagode













Ako by sme mohli vynechať Paríž - mesto so silnou filmovou tradíciou, keď tu po prvý raz bratia Lumiérovci premietali v roku 1895 svoje krátke tiché filmy. Po meste dodnes nájdete mnohé staré menšie kiná, jedno z najkrajších je určite La Pagode - kino v budove z 19. storočia v japonskom štýle. Vnútri nájdete aj krásnu zelenú terasu, kde je malá čajovňa.

Terasa kina La Pagode














To sú niektoré z tých najkrajších historických kín, ktoré si dodnes zachovali svoje poslanie. Poznáte ešte nejaké krásne kino, ktoré nie je v tomto článku? Napíšte do komentov:)




Zdroj a foto: flavorwire.com, flickr.com, lamorinda.patch.com, infoplease.com, goparisabout.com, stránky jednotlivých kín

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára